بررسی دلایل کاهش شتاب خودرو
بررسی دلایل کاهش شتاب خودرو
می خواهیم به بررسی دلایل کاهش شتاب خودرو بپردازیم. همه ما دوست داریم خودرویی داشته باشیم که همیشه سرحال باشد و هر زمان که خواستیم بتوانیم شتاب کافی از آن بگیریم. اما گاهی اوقات حس میکنیم ماشین شتاب مطلوبی نداشته و در حین حرکت متوجه کندی یا سنگینی عملکرد آن می شویم. یکی از مهم ترین فاکتورها در هنگام رانندگی شتاب خودرو است که در کیفیت رانندگی تاثیر بسزایی دارد. شاید برای شما هم پیش آمده که وقتی پدال گاز را فشار میدهید خودرو همان سرعت و شتاب همیشگی را ندارد و فقط گاز میخورد. در این حالت میگویند که خودرو تنبل شده است. تنبلی خودرو به دلیل اشکالات فنی رخ میدهد که در ادامه این مقاله از آزمون خودرو، آموزشگاه آزاد فنی و حرفه ای خودرو، به بررسی مهم ترین عوامل کاهش شتاب خودرو میپردازیم.
علت کاهش شتاب خودرو
دلایلی هستند که موجب افت شتاب خودرو می شوند و گاهی این دلایل کوچک هستند، اما می توانند موجب مختل کردن عملکرد خودرو شوند. در ادامه عواملی که موجب افت شتاب در خودرو می شوند را بیان می کنیم:
اختلال در عملکرد انژکتور
انژکتور یکی از قطعاتی است که در سیستم سوخت رسانی خودرو فعالیت دارد و می توان گفت یکی از دلایل کاهش شتاب خودرو هم می تواند محسوب شود. این قطعه سوخت را به سمت سیلندرها میفرستد. در واقع میتوان گفت که انژکتور یکی از قطعات قرار گرفته بین پمپ بنزین و سیلندرها است. اگر انژکتور به دلیل احتراق های ناقص، کثیف و یا خراب شده باشد، علت نفس نداشتن ماشین محسوب می شود و میزان شتاب گیری خودرو و حتی سرعت آن را بسیار کاهش می دهد.
کثیف بودن فیلتر هوا
ترکیب هوا و بنزین در محفظه احتراق داخلی موتور، به خودرو شتاب میدهد. در نتیجه این فرایند است که خودرو حرکت میکند. هوا قبل از ورود به داخل محفظه، باید از فیلتر هوا عبور کند اما در این مرحله امکان دارد آلایندههایی همچون گرد و غبار، حشرات و … وارد محفظه شوند. در صورت ورود هرگونه آلاینده به موتور، ممکن است آسیبهایی جدی به خودرو وارد شود. ناگفته نماند که فیلتر هوا مانند هر قطعه دیگری، تاریخ انقضا دارد. با خرابی این قطعه، هوای کمتری وارد محفظه احتراق داخلی میشود. با کاهش مقدار هوا، کیفیت ترکیب سوختهوا از حالت استاندارد خارج میشود و بنابراین شتاب خودرو کاهش مییابد. در این شرایط کافی است فیلتر هوای خودرو را تعویض کنید.
مشکل تسمه تایم
تسمه تایم پیستون های موتور، سوپاپ های خودرو و شمع را مدیریت می کند. این مورد تضمین می کند که همه چیز در طول احتراق با هم حرکت می کند. در صورت خرابی، سوپاپ ها و پیستون ها ممکن است با یکدیگر برخورد کنند و موتور قادر به تولید نیروی کافی برای شتاب گیری نباشد. تسمه تایم وظیفه هماهنگ سازی حرکت سوپاپ های موتور را بر عهده دارد. اگر به درستی کار نمی کند، پس موتور نمی تواند به درستی کار کند و باعث می شود ماشین به کندی حرکت کند.
مسدود شدن لوله اگزوز
هوای ورودی به اتومبیل نقش بسزایی در میزان شتاب خودرو دارد. هوای خروجی نیز بسیار مؤثر است. در صورتی که به هر دلیلی مسیر خروجی هوای خودرو که همان اگزوز است، دچار مشکل شده باشد در این شرایط خودرو نمیتواند عملکرد مناسبی داشته باشد. برای از بین رفتن این مشکل باید مسیر لولههای اگزوز بررسی شود و کاتالیست اگزوز نیز از نظر میزان کثیفی باید مورد بررسی قرار گیرد. هر گونه شکستگی، زنگزدگی و غیره در محفظه یا لولههای اگزوز میتواند از عوامل کاهش شتاب خودرو باشد.
خرابی شمع ها
خرابی شمع های خودرو می تواند دلیل دیگری برای افت شتاب خودرو باشد. پس از این که متوجه خرابی شمع های خودرویتان شدید در اولین فرصت اقدام به تعویض آن ها کنید. زیرا در صورت خرابی شمع های خودرو، شمع ها انفجار خفیفی در خود ایجاد میکنند که در نتیجه موجب کاهش سرعت و افت شتاب خودرو می شود. لازم به ذکر است که برای متوجه شدن زمان تعویض شمع های خودرویتان باید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید تا از زمان تعویض آن مطلع شوید.
نقص در پمپ بنزین
خرابی پمپ بنزین یکی دیگر از علت های کاهش شتاب خودرو می باشد. پمپ بنزین وظیفه پمپاژ سوخت به سمت موتور برای انجام عملیات احتراق در سیلندرها را دارد. در صورتی که در پمپ بنزین نقص یا اشکالی به وجود آید میزان دقیقی از سوخت به سمت موتور پمپاژ نشده و در نتیجه شتاب خودرو کاهش پیدا می کند. جهت افزایش طول عمر پمپ بنزین و همچنین افزایش شتاب خودرو توصیه می شود از رانندگی با بنزین کم خودداری کرده و همواره یک چهارم باک ماشین را پر نگه دارید.
استفاده از روغن موتور بی کیفیت و نا مناسب
وظیفه و دلیل اصلی استفاده از روغن موتور، خنک کردن قطعات موتور و روان کردن حرکت آن ها است. اگر از روغن موتور مناسب و با کیفیت برای موتور استفاده نکنید، قبل از انجام عمل احتراق، شمع های خودرو جرقه زنی می کنند. سپس گرمای زیاد در سلیندرها باعث ایجاد احتراق شده و و کارکرد مناسب خودرو دچار اختلال و کاهش عملکرد مطلوب می شود.
اختلال در سنسور اکسیژن
وجود اختلال در سنسور اکسیژن یکی دیگر از دلایل کاهش شتاب خودرو به حساب می آید. در واقع سنسور اکسیژن به سنسوری گفته میشود که درون موتور قرار گرفته و میزان اکسیژن موجود در سیلندر را کنترل می کند و تاثیر مستقیمی بر روی فرایند احتراق دارد. چنانچه اختلالی در این سنسور ایجاد شود به طور قطع فرآیند احتراق تحت تاثیر قرار میگیرد. این فاکتور به طور غیر مستقیم بر روی شتاب خودرو تاثیر می گذارد، لذا برای ریشه یابی مشکل شتاب خودرو باید این سنسورها را هم بررسی کنید.
کثیفی یا مسدود شدن مبدل کاتالیست
گازهای تولیدی در نتیجه احتراق رخ داده در مورتور، باید به نحو شایسته و کامل تخلیه گردند تا موتور به عملکرد نرمال خود ادامه دهد. در مسیر خروج این دودها، قطعه ای تحت عنوان کاتالیست تعبیه شده است که مانع از ورود گازهای سمی به محیط اطراف گردد. حال در صورتیکه کاتالیست کثیف، مسدود یا خراب شده باشد مانع از خارج شدن گازهای تولیدی چه سمی و چه غیر سمی شده و به عبارتی تنفس خودرو مختل شده که این مسئله هم باعث کاهش راندمان موتور شده و خود را در کاهش شتاب خودرو نشان خواهد داد.
خرابی دیسک و صفحه
سیستم جعبهدنده یکی از ارکان اصلی کنترل سرعت و شتاب خودرو به شمار میرود. کلاچ بهعنوان یکی از اصلیترین اجزای سیستم یادشده تاثیر فراوانی در شتاب خودرو دارد. گاه در اخبار دیده میشود که یک خودروساز با بهینهسازی کلاچ خودروی تازهاش شتاب بیشتری را برای خریداران آن مدل فراهم میآورد. حال اگر کلاچ بیش از اندازه یا به شکل نادرست مورداستفاده قرار گیرد، مستهلک شده و دیگر اصطکاک کافی میان چرخ طیار آن و گیربکس جهت انتقال نیرو وجود نخواهد داشت. این نقص میتواند انرژی زیادی را از موتور خودرو بگیرد و پیش از آنکه قدرت به محور چرخ منتقل شود، از آن بکاهد.
فرسودگی سوپاپها
یکی دیگر از عوامل زمینهساز کاهش شتاب خودرو را میتوان فرسودگی سوپاپ ها عنوان کرد. دقت کنید که خرابی و فرسودگی سوپاپ در مرحله تراکم می تواند برایتان مشکل ساز باشد. چراکه سوپاپ به راحتی در جای خود قرار نگرفته و درست عایق بندی نمی کند. این عامل باعث میشود تا پس از بالا آمدن پیستون مخلوط سوخت و هوا به مجرای تخلیه رانده شده و قدرت انفجار کاهش یابد.
ناک زدن موتور
ناک زدن موتور دیگر عاملی است که تا حدودی با نقص در جرقه زنی ارتباط دارد. وقتی مخلوط سوخت و هوای وارد شده به داخل سیلندر زودتر از جرقه شمع مشتعل گردد، از این اصطلاح استفاده میشود. این امر زمانی رخ می دهد که دمای پیستون یا دیواره سیلندر بیش از حد بالا رفته و حرارت ناشی از آن مخلوط سوخت و هوا را منفجر می کند. گفتنی است گاه ذرات ته نشین شده بر روی پیستون یا دیواره سیلندر عامل اصلی ناک زدن موتور هستند. در این حالت به نوعی زمانبندی موتور به هم ریخته و برای رفع آن، موتور باید توسط یک مکانیک زبده بازبینی شود.
نتیجه گیری
در این مقاله در مورد دلایل کاهش شتاب خودرو صحبت کردیم. هر کدام از مشکلات بالا، به خودی خود می تواند باعث کاهش شتاب خودرو و در نتیجه تنبل شدن ماشین شود. بنابراین، افت شتاب خودرو می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، برای همین مالکان خودرو بهتر است اطلاعاتی را در این زمینه داشته باشند تا در مواقعی که با چنین مشکلی روبرو می شوند بتوانند واکنش مناسبی از خود نشان دهند. توصیه می کنیم برای رفع چنین مشکلی به تعمیرگاه های معتبر مراجعه کنید تا از کیفیت خدمات آن ها اطمینان خاطر داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید