تفاوت فسخ، انفساخ و تفاسخ در معاملات قانونی خودرو چیست؟
نکاتی مهم درباره تفاوت واژه های فسخ، انفساخ و تفاسخ
اگر میخواهید با خیالی راحت قراردادی را امضا کنید، بهتر است علاوه بر کمک گرفتن از مشاوران باتجربه، خودتان نیز تا حدودی با اصطلاحات حقوقی آشنایی داشته باشید. در این پست میخواهیم در مورد سه اصطلاح حقوقی بسیار مهم یعنی فسخ، انفساخ و تفاسخ با شما صحبت کنیم. اگر کار خرید و فروش خودرو انجام می دهید پس یادگیری این سه رکن اساسی در قرارداد ها خالی از لطف نیست.
قطعا همه ی شما کلمه ی فسخ را بارها در معاملات شنیده اید ولی شاید با دو واژه حقوقی دیگر یعنی انفساخ و تفاسخ آشنا نباشید. پس قبل از اشاره به تفاوت بین این اصطلاحات حقوقی، ابتدا به تعاریف این واژه ها می پردازیم.
فسخ چیست؟
طرفین معامله در هنگام عقد قرارداد قطعا شروطی را برای جلوگیری از ضرر و زیان یکدیگر، در متن قرارداد می آورند که در صورتی که هر یک از طرفین در یک بازه زمانی خاص به تعهدات خود پایبند نباشد بر اساس آن شروط، قرارداد توسط هر یک از طرفین معامله منحل و وجه التزام مشخص شده به طرف مقابل پرداخت گردد که به آن فسخ می گویند و به آن شروط، خیار فسخ گفته می شود. یعنی به شما اجازه و حق برهم زدن معامله را به صورت یک طرفه می دهد.
به عنوان مثال:
شرطی در قرارداد با این مضمون که اگر خریدار ظرف مدت یک هفته مبلغ ______ ریال را پرداخت نکند، این قرارداد فسخ خواهد شد. در اینجا دیگر رضایت خریدار مهم نیست و درصورت عدم پرداخت مبلغ توسط خریدار، این قرارداد از سوی فروشنده فسخ خواهد شد.
انفساخ چیست؟
شروطی در قرارداد هستند که در صورت اجرا نشدن، قرارداد مذکور بدون رضایت طرفین و به صورت خود به خود منحل می گردد و در اینجا رضایت طرفین برای برهم زدن یک قرارداد مهم نیست. در اصل انفساخ اثر قهری داشته و اتوماتیک وار اتفاق می افتد. البته گاهی ممکن است که به حکم قانون هم انفساخ صورت گیرد.
به عنوان مثال:
خریدار بابت خرید خودرو یا هر مال دیگری چند فقره چک به فروشنده میدهد. در متن قرارداد، شرط بدین صورت است که در صورت عدم وصول هر یک از چک ها در زمان خود توسط خریدار و برگشت خوردن آن قرارداد منفسخ است.
تفاسخ چیست؟
تفاسخ یا اقاله به این معنی می باشد که اگر معامله ای قرار است منحل شود باید توافق و رضایت هر دو طرف معامله یعنی خریدار و فروشنده برای انحلال قرارداد وجود داشته باشد.
دوره ی آموزشی خرید، فروش و سرمایه گذاری در بازار خودرو
تفاوت فسخ، انفساخ و تفاسخ
اگر توضیحات بالا را با دقت خوانده باشید، متوجه شده اید که تفاوت اصلی بین آنها در اراده طرفین معامله برای انحلال یا ابطال قرارداد می باشد.در ادامه به این تفاوت ها اشاره میکنیم:
- در فسخ تنها با اراده یکی از طرفین معامله و با توجه به شروط منعقد شده در قرارداد و داشتن حق فسخ امکان انحلال قرارداد وجود دارد.
- در حالیکه در انفساخ نیازی به اراده هیچ یک از طرفین معامله برای انحلال نیست.
- در اقاله یا تفاسخ برعکس انفساخ و فسخ که عدم رضایت یا رضایت یکی از طرفین کافی است، رضایت هر دو طرف معامله برای انحلال مهم است.
- زمانیکه یکی از طرفین، قرارداد را فسخ می کند، باید به طرف دیگر معامله اطلاع داده شود ولی در انفساخ چون به صورت خود به خود معامله منحل می شود نیازی هم به مطلع کردن طرف مقابل نیست.
دیدگاهتان را بنویسید