شیوه های حل اختلاف در قرارداد های خودرویی
شیوه های مهم حل اختلاف در معاملات خودرویی
قطعا همه ی ما یکبار معامله انجام داده و یک قرارداد را امضا کرده ایم. پس میدانیم که حتی با رعایت کردن تمام موارد در یک قرارداد باز یک درصد احتمال بروز اختلاف به دلایل مختلفی وجود دارد. پس برای اینکه بتوانیم در صورت بوجود آمدن اختلاف از شیوه های درستی برای برطرف کردن آن استفاده کنیم، این مقاله را تا انتها خوانده تا با شیوه های مختلف حل اختلاف بیشتر آشنا شویم
قبل از اینکه به شیوه های حل کردن اختلاف پیش آمده بین طرفین قرارداد بپردازیم، ببینیم اصلا چرا یک اختلاف بوجود می آید؟
دلایل بروز اختلافات در قراردادها
- یکی از دلایل اصلی، عدم تنظیم صحیح متن قرارداد یا توافق نامه یا بر اساس عرف بازار قولنامه بین طرفین معامله می باشد.
- دلیل دوم تفاوت دیدگاهی است که طرفین در تفسیر کردن کلمات به کار رفته در متن قرارداد دارند.
- دلیل سوم عدم اجرا یا انجام تعهدات توسط یکی از طرفین قرارداد می باشد.
شیوه های حل اختلاف
1. مذاکره و سازش: یکی از ساده ترین روش ها برای حل اختلاف بین طرفین قرارداد می باشد. از این روش به عنوان یک روش جایگزین برای حل و فصل اختلافات استفاده میشود. در بیشتر اوقات خریداران و فروشندگان بر اساس میزان اهمیت قرارداد و از همه مهم تر عنصر زمان تصمیم میگیرند که با صحبت کردن و توافق با یکدیگر به اختلافات بین خود خاتمه دهند
2. داوری: قبل از توضیح در مورد داوری ابتدا به تعریف آن می پردازیم:
داوری چیست؟ منظور از داوری این است که طرفین قرارداد یک نفر یا چند نفر را انتخاب می کنند تا برای اختلافاتی که در آینده ممکن است بوجود آید، اظهارنظر کرده و تصمیم گیری نمایند.
زمانیکه طرفین قرارداد با مذاکره به توافق نمی رسند برای حل اختلاف به راه حل های مشخص شده در متن قرارداد بابت رفع اختلاف مراجعه می کنند. یکی از راه حل های پیش بینی شده در متن قرارداد داوری می باشد که در اصل به عنوان یک بند با عنوان حل و اختلاف در متن قرارداد تعیین شده است.
الزامی وجود ندارد که داوران انتخابی، وکیل دادگستری یا کارشناسان حقوقی باشند. اگر در رابطه با موضوع موردنظر علم و اطلاعات کافی داشته باشند و یا کارشناس و خبره باشند و مطابق با قوانین آیین دادرسی مدنی مغایر با قوانین و مقررات نباشند کفایت می کند.
با انتخاب داور یا داوران توسط طرفین، مشخصات آنها در قرارداد ذکر گردیده و داوران نیز با امضا قرارداد قبولی خود را اعلام می کنند.
روش های انتخاب داور
- داور واحد : طرفین معامله توافق می کنند و یک نفر را به عنوان داور معرفی میکنند.
- داوران اختصاصی : هر یک از طرفین معامله یک نفر را به عنوان داور اختصاصی خود معرفی میکند.
- داوران اختصاصی و سرداور : در اینجا هریک از طرفین یک نفر را به عنوان داور اختصاصی و همچنین شخص سومی را به عنوان سرداور برای داوران اختصاصی معرفی میکنند.
- شرط داوری بدون تعیین داور : در این حالت شرط داوری پیش بینی شده است ولی شخصی به عنوان داور از سوی طرفین اعلام نشده و در متن قرارداد آورده نشده است.
- شرط داوری به حق صلح و سازش : در این حالت طرفین معامله علاوه بر حق داوری، حق صلح و سازش نیز به داور یا داوران خود می دهند.
- دادگستری: یکی دیگر از روش های پیش بینی شده در قرارداد برای حل اختلاف مراجعه به محاکم قضایی است. یعنی امکان دارد که طرفین معامله داوری را مسیر مناسبی برای حل اختلافات خود ندانند و یا گاهی اوقات اختلاف پیش آمده به گونه ای باشد که با روش داوری قابل حل نباشد. در نتیجه طرفین برای حل اختلاف باید به مراجع قضایی مراجعه کنند.
در دوره تخصصی خرید و فروش خودرو شما قوانین معامله خودرو را به صورت کامل آموزش می بینید.
نحوه رسیدگی در دادگاه
- محل اقامت فروشنده و خریدار یکسان می باشد
در اینجا خریدار و فروشنده در یک شهر به عنوان مثال تهران زندگی میکنند که رسیدگی به شکایت آنان از طریق دادگستری شهر تهران می باشد.
- محل اقامت فروشنده و خریدار یکسان نمی باشد
اما در این حالت خریدار در یک شهر و فروشنده در شهر دیگری می باشد. پس در اینجا اقامتگاه انتخابی تعیین کننده محل طرح دعوی است. یعنی قانون این اجازه را داده که طرفین یک محل را به عنوان محل اقامتگاه برای طرح دعوی خود بابت اختلافات پیش آمده در آینده مشخص کنند. حال اقامتگاه مشخص شده با توافق طرفین میتواند شهر فروشنده یا شهر خریدار باشد.
پس از تعیین اقامتگاه انتخابی، اگر در آینده اختلافی بین طرفین معامله پیش آید، بار هزینه بر عهده طرف مقابلی است که باید به شهر دیگر سفر کند و به محاکم قضایی آن شهر جهت پیگیری موضوع مورد اختلاف مراجعه نماید.
نکته پایانی
با توجه به موارد گفته شده در این مقاله و مقالات دیگر مربوط به مسائل حقوقی قراردادها، باید این نکته را به شما عزیزان متذکر شویم که حتما در هنگام نوشتن قرارداد یا همان مبایعه نامه همه ی موارد را درنظر بگیرید تا در آینده پشیمانی نداشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید